24 Şubat 2021 Çarşamba

ŞEHİT VELİ DEMİRYÜREK BİLİM SANAT MERKEZİ/SIDIKA KÖK/SİNDİRİM SİSTEMİ


ŞEHİT VELİ DEMİRYÜREK BİLİM SANAT MERKEZİ DESTEK 2-3

Sindirim Sistemi Nedir?

Besinlerin vücudumuzda kullanılabilecek kadar küçük yapı birimlerine ayrılması olayına sindirim adı verilir. Sindirimin amacı, besin maddelerini hücre zarından geçebilecek kadar küçük hale getirmektir.

 

Sindirim, fiziksel (mekanik) sindirim ve kimyasal sindirim olmak üzere ikiye ayrılır.

1. Fiziksel (Mekanik) Sindirim

Besinlerin vücudumuzda kullanılması amacıyla çiğneme ve kas hareketleri sonucu daha küçük parçalara ayrılması olayına fiziksel (mekanik) sindirim denir.

Fiziksel sindirim vücudumuzda; ağızda dişler yardımıyla, midede kasların kasılıp gevşemesiyle ve ince bağırsakta karaciğerden gelen safra salgısının kullanılmasıyla gerçekleşir.

2. Kimyasal Sindirim

Besinlerin ‘enzim’ adı verilen özel salgılar yardımıyla yapı taşlarına kadar parçalanması olayına kimyasal sindirim adı verilir. Bu sindirim olayının amacı besinlerin hücre zarından geçebilecek boyutlara ulaşmasını sağlamaktır.

Kimyasal sindirim; ağızda tükürük salgısıyla, midede mide öz suyunda bulunan enzimlerle, ince bağırsakta pankreas öz suyu ile gerçekleşir.

Sindirim sistemi organları: ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüstür.

 

 


 

 




                                         ÖRNEK ÇALIŞMALAR


 



                                 

 

  https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/sofradan-enerjiye-yiyeceklerin-vucudumuzdaki-enerji-yolculugu


https://v209.morpakampus.com/materyal.asp?f=6fb2t2b1kak.swf&nfu=0

   

 

 

 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Karaçay E Derginin 2. Sayısı Yayında

Osmaniye Şehit Veli Demiryürek Bilim ve Sanat Merkezinin E dergisi Karaçay, geçen yıl deprem dolayısıyla yayınlanamamıştı.  E dergimiz, bir ...