ŞEHİT VELİ DEMİRYÜREK BİLİM SANAT MERKEZİ DESTEK 2-3
Sindirim Sistemi Nedir?
Besinlerin vücudumuzda kullanılabilecek kadar
küçük yapı birimlerine ayrılması olayına sindirim adı
verilir. Sindirimin amacı, besin maddelerini hücre zarından geçebilecek kadar
küçük hale getirmektir.
Sindirim, fiziksel (mekanik) sindirim ve kimyasal sindirim olmak üzere ikiye
ayrılır.
1. Fiziksel (Mekanik) Sindirim
Besinlerin vücudumuzda kullanılması amacıyla çiğneme ve kas
hareketleri sonucu daha küçük parçalara ayrılması olayına fiziksel (mekanik) sindirim denir.
Fiziksel sindirim vücudumuzda; ağızda dişler yardımıyla, midede kasların kasılıp
gevşemesiyle ve ince bağırsakta karaciğerden gelen safra salgısının
kullanılmasıyla gerçekleşir.
2. Kimyasal Sindirim
Besinlerin ‘enzim’ adı verilen özel
salgılar yardımıyla yapı taşlarına kadar parçalanması olayına kimyasal
sindirim adı verilir. Bu sindirim olayının amacı besinlerin hücre
zarından geçebilecek boyutlara ulaşmasını sağlamaktır.
Kimyasal sindirim; ağızda
tükürük salgısıyla, midede mide öz suyunda bulunan enzimlerle, ince bağırsakta
pankreas öz suyu ile gerçekleşir.
Sindirim sistemi organları: ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince
bağırsak, kalın bağırsak ve anüstür.
https://v209.morpakampus.com/materyal.asp?f=6fb2t2b1kak.swf&nfu=0
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder